...
patří spolu s bílkovinami a
sacharidy mezi hlavní živiny a jsou také nejvydatnějším zdrojem energie. Nedostatek tuku snižuje imunitu a
způsobuje alergii na určitá jídla. Bez tuku tělo není schopno vstřebat některé
vitamíny.
Tuky mají více jak
dvojnásobný obsah kalorií než ostatní živiny. Ty se pak nejsnáze mění na
podkožní tuk. Dávejme si pozor na tuk skrytý v potravinách (uzeniny,
mléko, sýry, vejce, bílé pečivo, sladkosti, hotové pokrmy, alkohol…)
Tuky rozlišujeme na nasycené a nenasycené.
Takže jen ve zkratce:
Nasycené zvyšují cholesterol a jsou příčinou srdečních onemocnění. Vyskytují se hlavně v mase, mléčných výrobcích, ztužených tucích, olejích.
Nenasycené v malém množství prospěšné, snižují cholesterol. Dělíme je na složené (rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sojový, řepkový) a jednoduché (ryby, olivy, avokádo, ořechy).
Nasycené zvyšují cholesterol a jsou příčinou srdečních onemocnění. Vyskytují se hlavně v mase, mléčných výrobcích, ztužených tucích, olejích.
Nenasycené v malém množství prospěšné, snižují cholesterol. Dělíme je na složené (rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sojový, řepkový) a jednoduché (ryby, olivy, avokádo, ořechy).
Při přípravě pokrmů bychom měli používat
olej olivový, slunečnicový, řepkový a kukuřičný. Do salátů na zálivku olivový
extra panenský (lisovaný za studena).
Odborníci zjistili, že v první polovině
dne se tuky převážně spalují. Proto si můžeme k snídani dovolit pečivo i
sýr. K večeru se tuky spíše vytvářejí, tak dbáme na to, aby večeře byla
lehká a bohatá na zeleninu. V noci je to vůbec nejhorší, živíte pouze
tukové buňky.
Neexistuje žádný nejlepší tuk, takže
s množstvím vždy opatrně.
1 g = 38 kJ
1 g = 38 kJ
SACHARIDY
… neboli cukry, uhlovodany, glycidy,
uhlohydráty.
Potraviny ve kterých převyšuje podíl
sacharidů: obilniny, luštěniny, ovoce, brambory a zelenina. Při dietě se těmto
potravinám nevyhýbejte, jen dodržujte malé množství.
Cukr a výrobky z cukru se snažíme
omezit co nejvíce. Z cukru, který tělu dáme si 30 – 40% přemění
v tuk. Jako náhražku za cukr můžete použít umělé sladidlo. Nedoporučuje se
používat ve větším množství dlouhodobě. Ničí vitamín C v našem organismu a
poškozuje játra a ledviny. Pokud pijete jednu slazenou kávu denně, tak si
klidně můžete dopřát raději kostku cukru. Obsahuje jen 76 kJ.
1 g = 17 kJ
1 g = 17 kJ
BÍLKOVINY
… nebo také proteiny, jsou živočišného a rostlinného původu.
Tělo je potřebuje pro stavbu buněk, enzymů,
hormonů, protilátek apod.
Ty živočišné si naše tělo vytvořit neumí,
takže mu je musíme dodat. Nejvíce jich obsahuje maso 20%, vejce 12%, jogurt
6,5%, sýry 5 - 30% a mléko 3,5%.
Rostlinné bílkoviny najdeme nejvíce
v luštěninách, hlavně v sóji 20 – 35%. Ořechy a mandle mají také
obsah bílkoviny, asi 20%, ale zároveň vysoký obsah tuku.
V ostatních potravinách je bílkovina
velmi nízká.
Stejně jako u tuků a sacharidů, tak i
nadměrné množství bílkovin si tělo uloží do zásoby jako tuk.
1 g = 17 kJ
1 g = 17 kJ
Žádné komentáře:
Okomentovat