... nejsou při dietě zakázané, naopak. Je v nich vláknina, sacharidy, vitamíny a minerální látky. Podáváme je k obědu a večer nám jako příloha poslouží zelenina. Některé přílohy zcela vyloučíme.
Na začátek si řekneme na které přílohy můžete rovnou zapomenout, že existují.
Jsou to především smažené: hranolky, krokety, americké brambory, bramboráčky apod. Jsou nasáklé tukem, takže proč byste je dobrovolně jedli, když přeci chcete tuk dostat z těla ven.
Dále vynechejte knedlíky a noky. Jejich kalorická hodnota je zhruba stejná jako těstoviny, ale ke knedlíkům většinou podáváme omáčky nebo tučná masa, které rozhodně k dietě nepatří.
Energetická hodnota bílého a tmavého pečiva je téměř stejná. Jenže bílé pečivo není tak hodnotné jako tmavé. Tmavé pečivo se vyrábí z celozrnné mouky, obsahuje tedy minerální látky, vitamíny a vlákninu. U balených čtěte pečlivě složení nebo se zeptejte co výrobek obsahuje. Ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Obarvené pečivo je tmavé jen na pohled, ale má vlastnosti bílého. Obsažena by měla být v první řadě celozrnná mouka. Pokud jsou v pečivu celá semínka je to ještě lepší. Pečivo je dobré konzumovat spíše k snídani.
Doporučená porce cca 50 g
Průměrná energetická hodnota 550 kJ
V energetické hodnotě různých těstovin není velký rozdíl. Záleží spíše na správné volbě. Rozlišujeme vaječné a bezvaječné. Pak také z bílé mouky, celozrnné a rýžové. Vaječné obsahují cholesterol, takže lepší jsou bezvaječné a navíc celozrnné, protože mají více minerálních látek a vlákniny. Do těstovin můžeme zařadit také kuskus, který je vyrobený z krupice. Dejte přednost celozrnnému.
Doporučená porce cca 100 g vařených
Průměrná energetická hodnota 640 kJ
Neobsahuje cholesterol ani lepek. Bílá vyčištěná rýže je ochuzena o hodnotné látky, proto raději používejte hnědou rýži Natural. Ta obsahuje minerální látky, vlákninu a vitamín B.
Doporučená porce cca 100 g vařené
Průměrná energetická hodnota 550 kJ
Nejlepší úprava brambor je vaření v páře nebo pečení v alobalu. Pokud chcete z brambor dostat co nejvíc vlákniny, tak je konzumujte i se slupkou. Vařené ve vodě ztrácejí hlavně vitamín C. Nekonzumujte brambory s klíčky nebo zelené, obsahují jedovaté látky. Bramborové kaše, saláty, šťouchané či pečené brambory mají nekonečno variant.
Doporučená porce cca 150 g
Energetická hodnota 495 kJ
Patří sem hrách, fazole, čočka, cizrna a sója. Obsahují polysacharidy stejně jako rýže a brambory. Je to potravina s nejvyšším obsahem vlákniny. Luštěniny konzumujeme vařené nebo v podobě kaše či salátu. Sojové boby obsahují 20% tuku a 40% bílkoviny.
Doporučená porce cca 100 g vařených
Energetická hodnota dle druhu
Je důležité ji zařazovat do jídelníčku i když máme jinou přilohu. Na talíři s večeří hraje hlavní roli.
Zeleninu jako přílohu můžeme grilovat, vařit, dusit nebo připravit čerstvou jako salát.
Více se dozvíte v článku ZELENINA, který se teprve připravuje.
Zeleninu jako přílohu můžeme grilovat, vařit, dusit nebo připravit čerstvou jako salát.
Více se dozvíte v článku ZELENINA, který se teprve připravuje.
Porce záleží na druhu zeleniny a době podávání.
Energetická hodnota dle druhu
Žádné komentáře:
Okomentovat