čtvrtek 24. dubna 2014

ŠPENÁT

Naše generace ještě věřila tomu, že špenát je velice bohatý na železo. Není tomu tak, chybička se vloudila pánům vědcům v podobě desetinné čárky. Ale díky tomu můžeme vzpomínat na legrační animované příběhy Pepka námořníka.
 
Nic to ale nemění na věci, že špenát je důležitý pro náš organismus, protože obsahuje jiné důležité živiny. A to především draslík a vitamín C. Je také cenným antioxidantem.
 
Dnes již není problém koupit čerstvé špenátové listy. Kdyby přeci jste je nesehnali, tak jako alternativu můžete použít mražený listový špenát (ne protlak!).
 
Je to tak rychlé a jednoduché, ale hlavně zdravé a chutné.

 

na 1 porci si připravíme

150 g čerstvých špenátových listů
nebo 120 g mražených
30 g cibule
1 stroužek česneku
1 ČL oleje
sůl a pepř


1 porce = 395 kJ



Na oleji zpěníme cibulku a přidáme lisovaný česnek. Vložíme špenát a necháme listy ovadnout. Dobře ochutíme solí a pepřem. Není třeba zbytečně dlouho dusit, postačí 2 minuty.

Někdy se špenát dochucuje smetanou, sýrem nebo vejcem, ale pokud ho chceme opravdu dietní, tak nám postačí tahle jednoduchá varianta. Ale co můžu doporučit jsou piniové oříšky nebo sezamová semínka.
 
Vhodné jako
PŘÍLOHA ke kuřeti a rybě.

 

Vliv špenátu na náš organismus:

  • příznivé účinky na činnost srdce
  • chrání před volnými radikály
  • zklidňuje nervovou soustavu - pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu
  • posiluje imunitní systém a mozek
  • napomáhá při tvorbě krve
  • posiluje vlasy a nehty
  • zpevňuje kosti a zuby
  • aktivuje metabolismus sacharidů
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • pomáhá při zácpě
  • zlepšuje pokožku
  • odvodňuje tělo - působí jako diuretikum
zdroj: wikipedie


Žádné komentáře:

Okomentovat